Plommonmarmelad

30 december 2009 § Lämna en kommentar

Jag fick massor av matrelaterade och ätbara julklappar: en mandolin, en ugnstermometer, le creuset-ugnsformar, ett bakplåtsställ, Ekolådans kokbok, Renée Voltaires kokbok samt en hel hög av hennes produkter i stil med hampaspagetti, sobanudlar, Incabär m.m. Dessutom hemplockade och hemtorkade kantareller och Karl Johan-svampar, vilken lycka! Min familj vet vilka intressen jag har 😉 Dessutom fick jag förstås några andra fina ickeköksrelaterade klappar, tack alla!

Jag hade stora planer på att ge bort något ätbart tillsammans med action aid-julklapparna, men livet kom emellan och bara en blev av, en burk av min hemkokta plommonmarmelad med vanilj och konjak och en Krutrök-ost, en givande kombo! Det känns väldigt lyxigt med egen marmelad tycker jag, särskilt när den är så god och lättlagad som denna. Jag gjorde den första gången på svenska plommon när de var i säsong, men nu inför jul köpte jag utländska blå plommon i affären.

ofrivillig brödrost-reklam

Plommonmarmelad med konjak och vanilj

750 g plommon
500 g socker, jag hade 1/3 råsocker 1/3 brun farin och 1/3 vanligt strösocker
saft av 1/2 citron
1/2 – 1 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljpulver (obs ej vaniljsocker!))
2 msk konjak eller annan god sprit

1. Skölj plommonen, kärna ur och dela dem i småbitar.

2. Blanda plommon, socker och pressad citron i en gryta, låt koka på svag värme utan lock i 25 minuter eller till plommonbitarna har kokat sönder lagom mycket, ta bort skummet som bildas med en sked (jag brukar inte skumma av förrän en gång mot slutet, men jag tror att man egentligen bör göra det några gånger under tiden).

3. Klyv vaniljstången, skrapa ur kärnorna och lägg alltihop i marmeladen tillsammans med konjaken. Låt sjuda ytterligare 5 min.

4. Häll upp den varma marmeladen i rena burkar som du förvärmt med hett/kokande vatten så att de inte spricker. Skruva på locket och förvara i kylen. Ät med ost, på macka, på gröten eller i filen.

Annonser

Taggad: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande PlommonmarmeladTjat om mat.

Meta

%d bloggare gillar detta: