En god middag till 25 hungriga fjällresenärer

28 januari 2010 § 2 kommentarer

Många frågar mig om råd när de ska laga mat till många eftersom jag verkar ha gjort det något oftare än de flesta. Jag i min tur googlar alltid fåfängt och får sedan chansa friskt när jag gör storkok. Här tänkte jag stå till tjänst med ett enkelt recept för den som står i mina skor nästa gång och lyckas googla sig hit.

När vi var i fjällen i helgen hade vi gemensam middag på kvällarna, och kvällen min grupp lagade åt vi min favoriträtt. Denna serverades med ett tillbehör i form av stekta korvslantar till köttisarna och stekta veggobollar till veggisarna, så alla helt säkert skulle bli mätta och få i sig sitt protein, men har man inte lekt i snön hela dagen så tycker iallafall jag att det är en fullgod rätt även utan detta tillbehör.

Långkokt tomatsås med mozzarella och spagetti för 25

25 port (räcker säkert till 30, men folk slickade skålarna och åt till de knappt kunde gå)

  • 3 kg spagetti
  • 7 gula lökar
    1,3 kg morötter
  • Rapsolja/olivolja
  • 2 solo-vitlökar
  • 12 förpackningar krossade tomater (mina hade ofrivilligt ört-kryddning den här gången, men det blev bra ändå)
  • ½ dl tomatpuré
  • 2 msk socker
  • 3 grönsaks- fond du chef (eller tre buljongtärningar)
  • Några skvättar balsamvinäger
  • Salt, peppar
  • Sex bollar mozzarella eller en jättestor korv dito som de som handlat hade hittat på Willys
  • 3-400 g parmesanost (två bitar)

  1. Hacka gul lök fint och vitlök finare
  2. Skala och riv morötterna
  3. Fräs löken och tomatpurén på låg temperatur i olja några minuter, tillsätt sedan morötterna. Detta gjorde jag i två rejäla grytor om kanske 5-6 liter/styck.
  4. Rör om, tillsätt de krossade tomaterna och buljongtärningar
  5. Låt koka minst 30 min, gärna längre, tills du är klar med de andra detaljerna
  6. Riv parmesanen och lägg i skål så folk kan strö över
  7. Koka pasta (bra att ha en extra fjällstuga så den kan kokas på den andra spisen)
  8. Gör eventuellt en sallad med lite gröna blad (Vi hade fyra krukor bladsallad och några tomater)
  9. Stek slantad korv (vi hade ca 1600 g chorizo, salsicca, och någon annan sådan korv till 18 köttätare och det var ganska mycket) till köttisarna och veggisbollar till veggisarna
  10. Smaka av såsen med svartpeppar, salt, socker, mer buljong och balsamvinäger
  11. Skär/riv mozzarellan i mindre bitar och lägg i såsen precis innan servering, rör inte om för mycket efter det
  12. Servera med kastruller på bordet så alla får ta för sig själva, och strö över en massa parmesan. Till detta hade alla uppmanats att ta med ett gott pastavin, och det uppmanar jag er också att dricka till – vin gör susen efter en dag på fjället!
Annonser

Taggad: , , , , ,

§ 2 svar till En god middag till 25 hungriga fjällresenärer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande En god middag till 25 hungriga fjällresenärerTjat om mat.

Meta

%d bloggare gillar detta: