Mammas kalasbiffar

03 mars 2010 § Lämna en kommentar

En av sakerna jag lär mig av att laga mat åt min studentförening är att laga kött. Jag slutade äta kött när jag var 16, och har sedan dess återgått till att äta fisk och skaldjur av bekvämlighetsskäl, inte roligt att alltid ställa till med besvär om någon vill bjuda en på mat. Laga kött är alltså inget jag är någon fena på, men som tur är har jag en mamma med stor erfarenhet av att laga mat till många som gärna tipsar, och ett helt gäng i min sektion som gärna äter och lagar kött.
Budgeten vid våra matlagningstillfällen är oftast ganska begränsad (40 kr/kuvert för trerätters), och min motvilja mot att servera fulkött stark.
På vårt premiärkalas, då allt är lite finare och matbudgeten utökad med 10 kr/kuvert blir det nog porterstek med något trevligt till (jag ska rapportera om hela menyn snart), men härom helgen på en något mer opretentiös sittning lagade jag min mammas kalasbiffar på svensk blandfärs från Willys, och serverade med Gittos pecorinopotatis och mottog folkets jubel! De som glatt ätit vegetariska soppor med nybakt bröd till lunch visade sann köttglädje. Vegetarianerna njöt av Tinas spenat- och kikärtsbiffar (med den något mystiska produkten veggobacon från Hälsans kök).

Här är mammas recept, nedskrivet av henne själv. Jag använde något mindre kött- och grillkrydda och tog istället lite paprikapulver och koriander (huvudingredienser i nämnda kryddblandning utöver MSG och salt). Vi gjorde receptet x 9 till 30 köttätare och det blev gott om mat per person och en del över.

Mammas Kalasbiffar

ströbröd    3/4dl
½ gul lök, finhackad
svartpeppar, både grovmald och finmald
Knorr kött&grillkrydda  1½tsk
brun farin  1tsk
Blanda detta med rejält stark (varm)  buljong, ca 1dl (tror jag, det ska vara tjockflytande)
Låt detta svälla ca 10 min.
Blanda ner:
500g köttfärs
salt ½- 3/4 tsk
2 msk potatismjöl
½-1ägg (beroende på storlek, ett helt blir lätt för mycket, och smeten blir lös)
Stek provköttbulle och kolla så att smeten är god. (Eller smaka rå smet om du är sådan)
Forma stora portionsbiffar, ca 130 gram kändes lagom, lägg i smord form.
Linda en baconskiva (eller 1½) runt varje biff.
Stek i ugn ca 15 min i 175 grader
Lägg en skiva tomat på varje biff, lite nymald svartpeppar på, ev nån örtkrydda, timjan, oregano eller basilika t.ex.
Fetaost överst. Höj ugnsvärmen till 225 grader, gratinera ca 10 min. Kolla att den är genomstekt.
För äggfri: Det fungerar fint att bara utesluta ägget, det blir saftigt ändå.
Annonser

Taggad: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Mammas kalasbiffarTjat om mat.

Meta

%d bloggare gillar detta: