Plockmat och fest för många

09 maj 2010 § 1 kommentar

Ah, vilken fest det blev! Många människor kom, de hade med sig fina presenter och ohyggliga mängder vin och öl och var så nöjda och imponerade av min lilla plockbuffé och tårta. Jag tar just nu en paus från diskandet av 28 vinglas, och ungefär lika många skedar, kaffekoppar och övriga glas samt diverse skålar och fat och allt annat – beslutet att ha papperstallrikar känns i nuläget som ett smart drag. (I sanningens namn har jag inte diskat något ännu, men jag står på tur när Christians omgång 1 har torkat.)

Det är alltid lite skillnad på planering och hur det faktiskt blir, så här kommer en rapport på vad som hamnade på faten.

Rostad potatis är ju gott och rostat smör likaså, tyvärr hade jag lite för bråttom för att smöret skulle bli sådär knäcksmakande brunt, så potatisarna är nog snarare dränkta i vanligt skirat smör och inte i brynt dito. efter att de rostats med lite rapsolja i 225 grader i ca 40 min. Sällskapar med dem gör en halv liten tomat, en kub feta och ett blad från den hemodlade rucolan.

På färdigköpta rundlar av pumpernickel tronar en skiva vanlig ful-chèvre och en liten klutt av mammas hemplockade hjortronsylt.

Kallrökt lax som marinerats i lite tamari-soja och saft och skal från en lime och lite riven koriander i några minuter innan den spetsades på en pinne tillsammans med en kub mango och ett blad koriander.

Tunna skivor av squash (halverad på tvären och sedan skivad med mandolin, men en vass osthyvel skulle nog också fungera, eller en kniv och lite tålamod) rostades i ugn (10 min, 225 grader?) med lite olivolja och flingsalt och några stänk pressad citron, en halv soltorkad tomat rullades in i mitten och det hela lades på ett litet rågkex (eftersom de visade sig vara för sladdriga för att spetsa på en tandpetare). Efter bilden togs toppades de med en skärva parmesan.

Inte så fotogeniska men goda fyllda svamphattar som fyllts med långsamt stekt lök, hackade svampfötter, en isbit vin, lite creme fraiche och färsk timjan. I röran hade jag även en slatt oliv- och kaprisröra som fanns i en burk i kylen. De gratinerades (225 grader, kanske en kvart?) med riven parmesan (riven med mitt microplane, det är därför det ser ut som små remsor – de ville inte smälta i ugnen!)

Vilma-knäckebröd med en klick köpetapenade och en skiva tomat, hade såklart kunnat göras med hembakt knäckebröd och dito tapenade men inte den här gången. Kvisten salladskrasse (heter det så? land cress heter den på engelska) är dock hemodlad!

På bild fastnade inte kålrabbistavarna med västerbottensostdip (bara finriven vb-ost och lite creme fraiche, salt och peppar), oliver (en burk willys egna med citronfyllning – faktiskt goda med tanke på priset) och ostgratinerade nachos med hemmixad salsa. Salsan är en återkommande succé med inspiration från taffel-Lisa: en burk muttitomater (finkrossade eller körsbärs), lite mörkt muscavadosocker, saft och skal från en halv lime, lite torkad chili och en halv liten rödlök och så mycket koriander man kan avvara (en halv kruka i mitt fall), mixas ihop med stavmixer och smakas av med salt och peppar, jag hade salt med röksmak, annars hade nog en liten droppe liquid smoke eller chipotlepasta eller -chili varit gott.

Stort tack till M och V som hjälpte till att lägga ihop alla tilltugg medan jag kämpade med tårtan (som får ett eget inlägg), och som bara fick en drink för besväret – I owe you! Fotandet stod Christian för, han har även varit en raring och redigerat bilderna litegrann.

De inte så fotogeniska drinkarna jag bjöd mina köksslavar på, men rabarberdrinken är värd att minnas! I bakgrunden skymtar min fönsterodling.

Rabarberdrink:

4 cl vodka

4 cl rabarbersoppa (rabarber som jag kokat med lite socker och en halv vaniljstång, för att drinken ska bli snyggare kan man låta en skärva rödbeta koka med rabarbern, men jag hade ingen sådan den här gången))

en slatt rabarbersaft

en droppe vaniljsockerlag (kokad för länge sedan)

lite pressad citron och i bästa fall massor av is (vi hade isransonering pga dålig planering)

Blanda allt – drick!

Det här blev ett långt inlägg, och festen är inte färdigbloggad ännu – självklart ska ni få se tårtan och kakorna jag gjorde, i nästa inlägg!

(Nu är allt i alla fall diskat och nästan allt städat, det var inte så fasligt jobbigt ändå – välkomna igen nästa år!)

Annonser

Taggad: , , , ,

§ Ett svar till Plockmat och fest för många

  • mamma skriver:

    Ser väldigt gott och fint ut!! Är nyfiken att få se tårtan, så jag väntar med spänning! Kram/mamma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Plockmat och fest för mångaTjat om mat.

Meta

%d bloggare gillar detta: