Oj vad vi lagade ;)

15 maj 2010 § 1 kommentar

Nu har jag vaknat efter gårdagens köksäventyr och efterföljande fest, och det var SÅ lyckat.

En sak ska ni veta: maten räcker alltid sjukt mycket längre än man tror, kvar i kylarna i det pyttelilla köket i festlokalen står två tiolitershinkar med bulgursallad och säkert 3 liter nubberöra, och jag tror inte att det beror på att det smakade dåligt… Förhoppningsvis har de som ordnar brunch idag lytt mitt råd och tagit med resterna för att återservera.

Nubberöran är gjord på en höft efter min mors recept, jag berättar hur mycket jag gjorde, och detta räckte alltså till en rejäl klick på en skiva rågbröd till 100 personer, och några liter som blev över till idag, så skala ner efter eget huvud, det går verkligen inte att misslyckas. Många kallar detta gubbröra, men det har jag fått lära mig innehåller ansjovis och är ett ganska specifikt recept, nubberöra kan man ju kalla vad som helst.

Nubberöra i mängder (ca 8 liter)

3 medelstora purjolökar (både det vita och det fina av det gröna)
5 rödlökar
20 små runda platta konservburkar matjessill (konstigt nog var det mycket billigare än sillen i storpack, och jag hade ju en något tight budget)
48 kokta stora ägg (ekologiska, det räcker alla budgetar till)
6 kg potatis, kokt och kall
2,5 l gräddfil
1 burk majonäs (ingen lättvariant)
1 tub mild kaviar
2 st 75-gramsförpackningar med hackad fryst dill

Skala och koka potatisen, låt kallna och skär i småbitar

Finhacka löken och purjolöken

Hårdkoka äggen, låt svalna, skala och hacka dem (enkelt i  äggskivare, klyv en gång på tvären och en på bredden, så blir ägget finhackat om än lite smuligt)

Öppna sillburkarna och finhacka även dessa

Blanda de hackade ingredienserna i en stor skål

Blanda majonäs, gräddfil, kaviar och dill i en annan skål innan det blandas ner i hacket, det ska inte bli allt för såsigt, men om det ska serveras dagen därpå så brukar den hinna bli lite stabbigare eftersom potatisen suger åt sig vätska. (Men det är bara gott, det här är verkligen något som vinner på att göras i förväg och stå i kylen)

Smaka av på en bit knäckebröd, kanske behövs lite mer salt?

Att ha en skärmaskin är verkligen guld värt när man lagar mat till många, vi har haft en liten hemmamaskin som vi lånat av någons föräldrar, och med den skivade vi igår 12 kg rostbiff och skar även färdigköpt butiksbakat 1000-grams danskt rågbröd i tunna fina skivor, så att tre limpor blev 108 skivor och alltså räckte och blev över. Sånt tjafs som att skära bort kanterna befattade vi oss inte med, vilket slöseri på gott bröd!

Förrätten la vi upp en klassiskt vis med ett litet salladsblad på brödet, en klick röra och en trött liten dillkvist, kan göras i alla fall en timme innan det ska ätas och stå på bordet när gästerna kommer.

Nu ska jag plugga, måste bara göra mig lite kaffe först…

Annonser

Taggad: , , , , , ,

§ Ett svar till Oj vad vi lagade ;)

  • mamma skriver:

    Härligt att allt funkade och blev gott! Och det är ju alltid bättre att det blir över än tvärtom… Och jag fick mig ett gott leende när jag såg att du även hackade ner sillburkarna!! 🙂 Inte för att märka ord, utan bara för att vi haft årets första sommardag och jag är ovanligt lättroad!! 🙂 Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Oj vad vi lagade ;)Tjat om mat.

Meta

%d bloggare gillar detta: