Ridderheims nya tapassortiment, eller hur jag skulle göra en tapaskväll

02 juni 2010 § 3 kommentarer

Igår var jag på ett väldigt trevligt Spot ‘n’ Tell – event här i Göteborg, dit jag bjudits in för att testa Ridderheims nya tapassortiment (det går bra att bli medlem för alla). Själva eventet var mycket gemytligt: en hel hög med tapas, en skvätt spanskt vin och lite tacky spansk musik i bakgrunden samt blandade trevliga människor runt bordet, allt gratis förstås.

Borde jag då eftersom jag blivit bjuden på detta hylla sortimentet ohämmat? Nej, tror inte det, jag försöker väl ge en någorlunda balanserad rapport, och om de inte vill ha med mig nästa gång så må det vara hänt =).

Själva principen tycker jag verkligen är lovvärd; att på en fredagskväll kunna plocka ihop lite godsaker för en enkel middag på tu man hand (eller för all del för några vänner) utan matlagning låter som något som jag och C absolut ibland försöker göra, och kanske skulle vissa av dessa produkter kunna bidra med något om alternativet är att köpa hämtmat på närmsta sylta.

Att en hel del av (de vegetariska) produkterna var dränkta i såser som i min mun alla smakade likadant (chili, smakförstärkare och BBQ-krydda) var något som tyvärr gjorde att produkterna iallafall för mig inte riktigt träffade målet. Några av grejerna smakade riktigt bra, och om jag ska tro mina medsmakare var nog det kallskurna köttet också helt okej.

Om jag skulle vilja göra en snabb och smidig tapasmiddag skulle jag göra så här:

  1. Saltkoka potatisar, det är superenkelt om man köper små färdigtvättade potäter.
  2. Köp ett gäng goda färska tomater eller andra grönsaker om det är säsong för dem (släng i dem i ugnen en stund om säsongen är sådär).
  3. Köp en god manchego (från ostdisken om du har en sån butik, om inte kan Ridderheims duga)
  4. Köp färskt bröd.
  5. Köp lite goda inläggningar, typ kronärtskocka, coctailkapris, oliver.
  6. Några av Ridderheims nya produkter skulle verkligen kunna bidra med någonting tillsammans med detta:

Rekommenderas:

  1. Tomates secos al sol, semisoltorkade tomater som faktiskt var riktigt fräscha och goda.
  2. Delicias del mar (marinerade räkor)
  3. Calamares al vino, minibläckfiskringar som värms 30 sek i mikron i någon slags vinmarinad.
  4. Altramuces – lupinbönor som var krispiga och goda i en sås som smakade okej, kan vara värda att testa om du inte har så många andra såsiga saker.
  5. Kanske även den varma ostdippen Queso asado a la guindilla – typ salsa med manchego-ost i (jag är ju så svag för ost).

Även de färdiggjorda Quesadillorna (fast de hette torta con nånting) med pata negra gick hem hos mina bordsgrannar, jag smakade ingen men äter du kött kanske det är ett tips. Är du som jag så gör du busenkelt egna quesadillas med färdiga tortillabröd, någon smakrik ost och lite kryddor eller någon salsa, stekt tre minuter på varje sida i stekpanna – klart och jättegott!

Sedan vill jag gärna utfärda några

Varningar:

  1. Tortillorna (alltså de spanska omeletterna), allvarligt talat gör din egen om du vill ha en.
  2. Oliverna i BBQ-sås, nej nej nej!
  3. Patatas bravas – sönderkokta potatisar i samma gamla sås, nej gör egna saltkokta, eller nöj dig med bröd och quesadillas.
  4. Champinjoner med vitlök – njä, harmlöst men trist.

På mittenplacering:

  1. Cazuela de alubias – varken bra eller dåliga lite mosiga bönor
  2. Gambas al aglio – smaken var väl helt okej men ens att de heter jätteräkor och det inte står något på burken om ursprung förtar det helt för mig. (men allvarligt talat, är inte jätteräkor ganska mycket större än vanliga stora göteborgsräkor? dessa var inte alls så stora)

Hade jag fått önska ytterligare grejer till sortimentet, för det är ju faktiskt väldigt trevligt med lite ”lagade” tapas tycker jag verkligen att något med aubergine samt något vegetariskt med kronärtskocka hade varit lovvärt. Samt att i vissa fall våga släppa lite på BBQ-kryddan och glutamatet för att få variation i smakerna. Några av de vegetariska produkterna fanns inte för provsmakning, kanske att jag köper dem för att testa framöver om jag känner mig sugen.

Ostarna såldes i ett litet fyrpack, jag smakade tyvärr bara två sorter och den ena (den minst vällagrade, en getost tror jag) var riktigt god, och den andra var ganska menlös fast helt okej. Är man in en butik med en ostdisk gär man nog bättre i att besöka den och köpa något man får provsmaka först, men på landet där utbudet är skralt kan detta säkert vara något efterlängtat.

Sammanfattningsvis: om man är någonstans där man saknar egna köksmöjligheter och en välsorterad delikatessbutik kan dessa små nyheter säkert förgylla en fredagkväll eller en picknick. I mitt dagliga liv där matlagning ändå är en hobby och utbudet är göteborgskt är det nog bara de soltorkade tomaterna och bläckfiskringarna som jag skulle kunna tänka mig att köpa hem igen. Med det sagt kommer jag nog ändå att njuta av de gratisprover jag fick med mig hem, jag såg till att byta till mig några av de som var godast (tomater, lupinbönor, ostdip och räkor), och på fredag kommer svärföräldrarna hit så då blir det nog en liten bufféliknande måltid där korvarna och köttet kan serveras.

Sådär: nu har jag försökt mig på lite konsumentupplysning, som en brasklapp kan tilläggas att de andra runt bordet verkade gilla allt, så är du mindre kinkig med maten än jag så älskar du nog dem också… Kanske blir att prova någon efterjobbetpicknick?

Annonser

Taggad: , ,

§ 3 svar till Ridderheims nya tapassortiment, eller hur jag skulle göra en tapaskväll

  • charlotta skriver:

    oliver i bbq-sås? på riktigt? låter läskigt. jag brukar dock tycka om ridderheims soltorkade tomater, de som ligger i något gojs – goda (och dyra)!

    kul att läsa om eventet, jag kunde tyvärr inte komma.

  • Katja skriver:

    Självklart är du välkommen på fler event! Det är bara att höra av dig om det dyker upp något du tycker är intressant (om inte vi har hunnit höra av oss först dvs) Man behöver absolut inte bara skriva en massa hyllningar. 😉 Konstruktiv kritik är det bästa!

    Ha en trevlig tapaskväll imogon!

    Mvh
    Katja

  • matochtjat skriver:

    Jag måste reformera min åsikt: jag smakade lite senare på gratisburken med tomater jag fick med mig hem, och de var inte alls lika goda då, vet inte om det var ett måndagsexemplar eller om det bara var mina glutamatskadade smaklökar som på eventet missuppfattade ”surt” som ”fräscht”. Sådär, nu har jag skrivit dit det, så ingen råkar följa mitt råd och blir arg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Ridderheims nya tapassortiment, eller hur jag skulle göra en tapaskvällTjat om mat.

Meta

%d bloggare gillar detta: