Sommarmiddag

05 juli 2010 § Lämna en kommentar

Oj vilken härlig semester jag har haft! Eller ”semester”, som student får man ju inte direkt betalt på sin sommarledighet.
Budapest, Wien och Rovinj i Kroatien hann vi med att besöka under nio dagar, och sen har jag både hunnit jobba lite och hänga lite på segelbåt utanför västkusten.

I fredags när vi återförenats hemma lagade vi en härlig sommarmiddag i form av taffels vinnargazpacho från 2007, och en foccacia med rosmarin och havssalt.

Jag använder detta recept, inget speciellt men brukar fungera:

Foccacia:

25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl olivolja
2 msk honung
1 tsk salt
7 dl vetemjöl special
mer olivolja och flingsalt och exempelvis rosmarin till plåten och utbakning

Värm vattnet till fingerljummet och blanda med jästen; tillsätt olja, honung och salt

Blanda i mjölet under omrörning med träsked eller degkrokar på elvispen (eller för all del en assistent men sånt lyx har inte jag), knåda så länge du orkar, fem-tio minuter om du gör det för hand.

Lås jäsa i en halvtimme

Häll ut degen på en oljad och bakplåtspappersklädd plåt (olja på pappret, alltså), låt jäsa ytterligare en halvtimme

Sätt ugnen på 240 grader

Tryck ner rosmarinblad lite i degen och ringla/pensla med olivolja och beströ med flingsalt

Grädda i 10-20 min till en fin gyllenbrun färg uppnåtts (10 enligt andra recept, 20 i min ugn, kanske är något fel med den?)

Ät inte upp halva på två personer, man blir tokigt mätt.

Självklart kan man också toppa med goda oliver, körsbärstomater, ost, ja vad som helst.

Annonser

Taggad: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande SommarmiddagTjat om mat.

Meta

%d bloggare gillar detta: