Midsommarkakor

08 juli 2010 § 1 kommentar

midsommar på Käringön – riktigt firande med massor av folk

På midsommar åt vi en favorit i repris på efterrätten som uppfyllde alla krav vi hade på vår midsommarefterrätt, nämligen:

– gick att förbereda två dagar i förväg
– gick att förvara i en trång båtkyl (i plastpåse) och färdigställa utan stort utrymme eller avancerade redskap
– var fri från: laktos, ägg, nötter och råa jordgubbar
– var himmelskt god

Svaret på våra böner var:

Rabarber- och jordgubbssoppa med  vaniljvisp (laktosfri sådan är faktiskt riktigt god), kardemummasmul och färsk mynta

Kardemummasmulet gjordes av dessa fantastiska men väldigt vanliga småkakor som jag bakat några dagar tidigare, resterande kakor har förgyllt många fikor och de sista ligger i frysen och frestar. Tro mig när jag säger att detta var de absolut godaste småkakor jag någonsin ätit, det behöver inte vara mer komplicerat.

Kardemummakakor

ca 100 st

minst 1 msk hel kardemumma, stött i mortel eller mald i kardemummakvarn
200 g smör
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

1. Vispa ihop smör (gärna inte stenhårt), kardemumma, socker och sirap i en matberedare
2. Blanda bikarbonatet i mjölet och blanda ner det, kör till smeten precis bildar en boll
3. Forma den ganska lösa smeten till rullar som du plastar in och lägger i kylen eller frysen i en timme eller så
4. Skiva rullarna i ca 3-4 mm tjocka skivor och lägg ut dem på bakplåtspappersklädda plåtar
5. Grädda i 175 grader i 7-8 minuter och låt svalna, gärna på galler.

Vill man inte smula dessa krispiga kakor över sin rabarbersoppa smakar de utmärkt till en kopp kaffe!

Annonser

Taggad: , ,

§ Ett svar till Midsommarkakor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande MidsommarkakorTjat om mat.

Meta

%d bloggare gillar detta: