Pumpahelg

29 oktober 2010 § 4 kommentarer

Förra helgen kom Christian hem med en femkilos muscatpumpa, väldigt nöjd. ”Pumpapaj!” sa han, det ska vi laga! Till saken hör att han verkligen älskar paj medan jag förhåller mig väldigt skeptisk till detsamma, om det inte är antingen västerbottensostpaj på kräftkalas eller filodegspaj, eller om jag slipper laga den själv. Paj är helt enkelt inte värt besväret och kalorierna i min mening. Men ville han laga pumpapaj fick han förstås det. Men fem kilo pumpa? Det blir en himla stor paj.

först gröpte han ur den (innan frukost!)

och medan vi åt scones (som han bakat) till frukost fick pumpahalvorna stå i ca en timme i 160 grader i varmluftsugn, sen blev de så här vackra!

Halvorna gröptes sedan ur och mixades till puré som vi sedan filtrerade lite i kaffefilter-i-sil (hade vi haft en silduk hade det nog varit bättre). 7 dl vätska filtrerade vi bort, och den var så gul och fin så jag inte kunde slänga den utan sparade den i kylen (jag brås på min mor).

Han (vi, jag bytte till mig att stå för pajdegen mot att han handlade denna regniga lördag) lagade sedan denna pumpapaj från tasteline. Den var helt okej som efterrättspaj betraktat, men jag inte överväldigad, självklart sa de vi bjöd den på att den var fantastisk.

Resterande pumpapuré har förgyllt vår vecka som tillbehör till svamp och romanesco och i den rostade grönsakssoppan istället för sötpotatis.

Av pumpavattnet bakade jag knådfritt bröd enligt Jim Laheys recept.

har ni sett så gult och fint det blev!?! Och gott!

Lite senare i veckan gjorde jag det igen (med andra halvan av det sparade pumpavattnet), då med hälften vetemjöl special och hälften ljust fullkornsvetemjöl och det blev otroligt gott och lite mustigare (om än inte lika gult).

Och med det avslutar jag detta full-pumpade inlägg! (Ja, jag bor i Göteborg)

Annonser

Taggad: , ,

§ 4 svar till Pumpahelg

 • mamma skriver:

  Åh, vilket härligt bröd! Är ju lite svag för sånt!:)

  Er pumpa var iaf inte lika knallhård som den jag köpte för nån vecka sen…. Har en ny nu, som leverantören plockat… den förra hittade jag själv i landet, och jag fick den billigt. Han kanske anade…. 🙂 /mamma

 • Anna B skriver:

  Vilket ljuvligt pumpabröd! Måste jag testa. I vår familj är det bara maken och jag som gillar pumpa, så om jag kan köpa färdigbitade så gör jag det.

 • tina skriver:

  Vilka fantastiska bröd! Så smart att ta tillvara på pumpaavkoket och få gyllengula vackra bröd! 🙂

 • matochtjat skriver:

  Tack för de fina tillropen Anna och Tina!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande PumpahelgTjat om mat.

Meta

%d bloggare gillar detta: