Apelsinbakad tofu med sesamgrönsaker

22 november 2010 § Lämna en kommentar

Gårdagens middag kom direkt ur ICAs kundtidning Buffé. Ni vet de där recepten som familjer har provlagat och ger sina omdömen om? På den här rätten spretade åsikterna väldigt mycket, men jag bestämde mig för att hon som sågade både tofu och sesamolja rakt av inte var något att lita på och satsade – och se! Rikligen belönad, det smakade faktiskt underbart! Vill man kan man hetta upp det med sin favoritchili för att få lite styrka, men min mage vill för tillfället inte veta av allt för mycket hetta så vi avstod.

Så här gjorde jag:

Apelsinbakad tofu med sesamgrönsaker

Marinad:
Rivet skal och juice av en apelsin
3 msk koreansk soja (eller annan lite halvljus soja)
1 msk finriven ingefära (har du inget laserslipat rivjärn utan ett vanligt så ta det dubbla)
2 msk risvinäger
1 hackad vitlöksklyfta
1,5 msk ljus sirap (eller honung, men den var slut)

300 g fast tofu

Blanda alla ingredienser till marinaden och skiva tofun i 1 cm tjocka skivor, låt marinera i en plastpåse så länge du har tid (jag var hungrig, så 30 min räckte för mig). När det är dags för tillagning, sätt ugnen på 200 °C och lägg tofun i en ugnsform och häll marinaden över. Grädda lite längre ner än mittfalsen i ca 30 min, ös någon gång under tiden om du känner dig ambitiös.

Sesamgrönsaker:
250 g broccoli
10 cm rättika
2 morötter
0,5-1,5 msk sesamolja
1,5 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
2 msk vita sesamfrön

Skär morötterna och rättikan i 3 mm slantar/stavar, likaså broccolistammen, och dela broccolihuvudet i små buketter. Finhacka vitlöken eller pressa den rätt ner i pannan. Stek grönsakerna och den finhackade eller pressade vitlöken i raps- och sesamoljan i ca 6 minuter eller till det har lagom konsistens. Strö över sesamfröna mot slutet.

Koka valfria kolhydrater till, jag gillar mungbönnudlar (bean thread noodles från min lokala asiatiska butik), det är en typ av glasnudlar eller cellofannudlar (men cellofan är inte en ingrediens, tack för det klargörandet, wikipedia). Servera med en näve färsk koriander och en dekorativ apelsinskiva.

Annonser

Taggad: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Apelsinbakad tofu med sesamgrönsakerTjat om mat.

Meta

%d bloggare gillar detta: