Muscat & Muskot

30 januari 2011 § Lämna en kommentar

Här i huset har ytterligare en helg gått i motsatt tecken mot bonadens budskap i förra inlägget. Favoriter har repriserats och nya rätter improviserats, med större eller mindre framgång och inte minst har vi fått avnjuta härliga viner!

Viltgryta

Fredagen firades med inspiration från senaste Buffé när vi lagade en motsägelsefullt vegetarisk viltgryta med de torkade julklappstrattisarna, quornbitar (även om strimlor kanske hade passat bättre till formen), enbär, rosmarin, portvin och grädde. En hel del viltkänsla trots frånvaron av just det, såvida inte quornsvamparna var ovanligt vildvuxna… Till detta lättkokta tändsticksmorötter, svart vinbärsgelé och ett improviserat potatis- och rotselleristomp med härlig doft av Christians favoritkrydda för tillfället – muskot! Argentinska fyndvinet Tapiz Joven Malbec (nr 6521) ackompanjerade föredömligt. Förrätten som bestod av en liten hemlagad ”tapenade” (oliver, kapris, cashewnötter) hade då redan intagits under lagandet.

Chokladfondant

Efterrätten styrdes av den kvarvarande slatten av det fantastiska dessertvinet Moscatel Roxo (nr 90094) (Tillfälligt i systemets sortiment så skynda att skaffa det!) och blev då en bittersöt chokladfondant med romtopf och en liten klick grädde. Underbar kombination, kanske helgens höjdpunkt i förening med vinet!

Pumpagnocchi

Lördagen fick gå utan förrätt och till huvudrätt repriserade vi pumpagnocchin från ett tidigare inlägg här och fick lära oss (läs: Christian) korrekt uttal, d.v.s. [njåkki]. Skojigt namn på mumsig mat! Dessutom fick de denna gång lite extra muskot i sig och svampen fick sällskap av belugalinser.

Till efterrätt ett nytt muscatvin, denna gång billigare, men fortfarande mycket goda Moscatel de Setúbal (nr 8011) med härliga brända toner. Till det tänke vi satsa på enkelhet och skar upp en näranog perfekt mogen mango och skickade in den i portionsformar i ugnen med en skvätt mörk rom och en bit sjuttioprocentig choklad på. Kändes som ett säkert kort, men gifte sig inte. Mangon kändes snarast lite slemmig och även om beståndsdelarna var goda så blev det ingen hel rätt.

På söndagen fick pumpagnocchisarna vara med igen, denna gång med en klassisk tomatsås med mozzarella, samt lite kokt romanesco och så var helgen all.

Trevlig vecka önskar Christian som fått äran att skriva det här inlägget!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Muscat & MuskotTjat om mat.

Meta

%d bloggare gillar detta: