Vattenmelongazpacho

10 juni 2011 § 1 kommentar

Nu har jag lagat mat till många igen. 23 nykläckta logopeder och deras gäster (totalt 50 personer) fick njuta en fyrarättersmiddag som jag komponerat och tre ytterligare personer hjälpte mig förverkliga.

Jag tror att allt blev gott, men jag var världens tids-pessimist så vi blev klara med allt alldeles för tidigt och stod bara och hängde i köket mellan rätterna. Nåväl, bättre det är motsatsen, och kanske har jag lärt mig att man kan planera på ett annat sätt när man själv inte ska sitta med på sittningen man lagar maten till.

Den lilla mellanrätt som jag blev så förtjust i att jag övertalade dem ha en fyra- istället för trerättersmiddag var följande vattenmelongazpacho:

Vattenmelongazpacho

8 små glas som mellanrätt

1 kg vattenmelon, urkärnad och delad i 2 cm stora tärningar och snygga smala skivor av vattenmelon till garnering – ungefär hälften ska mixas

50 g (en liten snutt) fänkål eller stjälkselleri, hackad i bitar

100 g(cirka två-tre) tomater, lite slarvigt hackade (bara så att det blir lättare att mixa)

100 g (ca en decimeter) gurka, skalad och slarvigt hackad

180 g (ca 1) röd paprika, urkärnad och slarvigt hackad

2 cm färsk ingefära, skalad och finriven

1/4 röd chilifrukt, finhackad utan kärnor

juice från 1 lime och skal från ½

salt och nymald svartpeppar

Strimlad grönmynta som topping

  • Kärna ur och dela vattenmelonen i 2 cm stora tärningar, Gör även snygga små skivor att garnera med (1/port)
  • Förbered övriga grönsaker genom att skölja, skala och hacka grovt
  • Lägg 5-6 tärningar av vattenmelonen i vart och ett av glasen. Häll resten (utom myntan) i en blender/matberedare (eller i en skål och mixa med mixerstav)
  • Låt allt mixas tills det får soppkonsistens, smaka av och tillsätt mer lime, ingefära, salt och peppar vid behov. Om man vill kan man sila soppan som då får en vattnigare konsistens
  • Häll upp i glasen och ställ dem i frysen eller kylskåpet (beroende på hur snart soppan ska serveras), den ska vara kall men inte fryst. Servera med en tunn skiva vattenmelon fäst på varje glaskant och med strimlad mynta överst
Anledningen att jag anger grönsaksmängderna i gram är naturligtvis för att det blir så mycket lättare att multiplicera receptet till många om man har viktangivelser  – men det är förstås ganska godtyckligt, och man kan gott slänga i vad man känner för – smakvariationerna mellan olika tomater, vattenmeloner och gurkor är ändå så stora så att resultatet aldrig blir detsamma från gång till gång hur noga man än väger.
Annonser

§ Ett svar till Vattenmelongazpacho

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande VattenmelongazpachoTjat om mat.

Meta

%d bloggare gillar detta: