Imponerande bröd

15 juni 2011 § 1 kommentar

För att imponera på folk krävs det banne mig inte mycket. Ta nybakat bröd ur ugnen och folk tror att du är ett under av huslighet, helt oavsett om du kämpat med surdegar, poolish, långjäsning, skållning och gud vet allt, eller om du gjort detta bröd, fritt från allt besvär och konstigheter (cred till Kärlek, Oliver och Timjan-Anna för originalreceptet som redan finns i tretusen exemplar på internet, men det förtjänar att påminnas om).

Senast trollade jag fram det när två goda vänner på eftermiddagen ringde och meddelade att de skulle köpa med sig mat och grillkol och komma och grilla hamburgare hos oss. Jag är inget stort fan av mesigt mjukt hamburgerbröd utan satte genast lite sådant här på jäsning, och när de anlände en timme senare formade jag försiktigt ungefär runda (eller åtminstone kvadratiska med instoppade hörn) bullar, preparerade dem med sesamfrön och gräddade medan grillglöden arbetades fram. Att plåt nummer två blev ganska brända på grund av att det var för trevligt med grillning, vin och mat är smällar man får ta.

Fantastiskt bröd:

5 dl fingerljummet vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
12.5 dl vetemjöl, eller 60/40 vetemjöl och fullkornsmjöl, dinkel, rågsikt
ca 1 dl hackade oliver och timjan i degen eller solrosfrön, sesamfrön eller vadduvill ovanpå

Lös jästen i mjölkvattnet och blanda i alla ingredienser till en lös deg utan att knåda. Låt jäsa i 1-1,5h eller så lång tid du har att tillgå. Har man några timmar på sig brukar jag använda kallt vatten och något mindre jäst.

Sätt ugnen på ca 240 grader och lägg bakplåtspapper på eller smörj två plåtar

Strö relativt rikligt med mjöl på bakbordet (men inte för mycket, det fastnar lätt och brödet blir övermjöligt) och häll ut degen på det.

Häll ut frön på om du vill ha det, strö annars bara mjöl ovanpå också. Platta/dra försiktigt ut degen (knåda inte, och försök att itne pressa ut all luft) och skär i remsor (ca 6 cm breda), fyrkanter eller vilken form du önskar på dina bröd. Man kan snurra remsorna som spiraler för fiffig baguette-effekt.

Lyft över bröden på plåtarna med en mjölad degskrapa och grädda i ca 12-15 min eller tills de har en snygg yta.

Annonser

Taggad: , , ,

§ Ett svar till Imponerande bröd

  • Maria skriver:

    Det ÄR ett fantastiskt bröd. Till slut kan man det nästan utantill och så vågar man börja experimentera med sesamfrön, pumpakärnor… eller oliver då som du gjorde 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Imponerande brödTjat om mat.

Meta

%d bloggare gillar detta: