Morbergsk murikkamiddag

11 juli 2011 § Lämna en kommentar

På besök hos min (Christian som skriver dagen till ära) syster i Luleå blev vi meddragna (jo, lite dragande krävs allt för att får ut oss – eller åtminstone mig – i natur av det vildare slaget) ut till en liten stuga invid en hästhage, vars invånare syster med vän skötte om. Erbjudandet om en ridtur på de enorma krakarna (Shire, för den som är intresserad av hästraser) tackade vi vänligt men bestämt nej till, utan koncentrerade oss istället på matlagningen.

Den lilla stugan låg idylliskt mitt ute i skogen och användes snarast som förråd med ett litet trädäck. Ingen el eller rinnande vatten, men sköljda grönsaker, kokt potatis och en hel laxsida hade vi med oss hemifrån. Bredvid hagen fanns en gjuten avloppsrörsformad grillplats med en stor murikka – en uppochnedvänd parabolantenn i järn, eller supersizead wokpanna om du hellre vill, som läggs ovanpå elden, med en liten springa för rök omkring. På den fräste vi, när vi väl fått fart på elden och den tunga pjäsen på plats, körsbärstomater, sockerärter och salladslök att blanda med färskpotatisen vi hade kokat hemma och tagit med en liten vinägrett till. Huvudnumret laxsidan åkte i den också och blev alldeles lagom stekt på skinnsidan, men föll tyvärr sönder lite när vi skulle fiska upp den genom rökridåerna (nästa gång funderar vi igenom verktygsutbudet innan vi slänger på en sådan gigantisk bit utan att dela den). Sist men inte minst de för året näst intill obligatoriska grillade citronhalvorna som tycks finnas med i alla mattidningar just nu. Kanske redan lite utslitet, men gott till laxen!

Inramning, primitivitet och den rejäla, enkla men goda maten fick oss att känna oss ganska Morbergska, och det smakade riktigt bra när vi parfymerade av rök och myggspray satte oss till bords för att inta middagen. Bara en sak saknades för att kröna måltiden – vi hade helt missat att ta med öl eller vin. Tur att vi var både hungriga och törstiga, det var längesedan coca cola och lingondricka smakade så bra!

Annonser

Taggad: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Morbergsk murikkamiddagTjat om mat.

Meta

%d bloggare gillar detta: